Annons

Annons

Budapestbakelse

Vi satt på ett café. Jag var 16 år och han var 18. Det var min allra först dejt och jag beställde en Budapestbakelse. Under en pinsam tystnad började vi äta. Jag hade inte tagit en sked men tänkte att det säkert går lika bra att äta med hand med det tunna pappret som stöd. Jag kände hur bakelsen långsamt gled ur min hand och plötsligt hade jag hela gräddkalaset i mitt knä. Jag började skratta och tittade upp på min dejt, som inte rörde en min. Jag höll på att skämmas ihjäl och har inte beställt en sådan bakelse sen dess. Men nu är jag 28 år och känner att Budapestbakelsen förtjänar en plats i mitt liv igen.

matmagsinet_bakblogg

Foto: Zanna Metzer

Budapestbakelse

ca 8 bitar
Tid: 45 min

Maräng
6 äggvitor
3 dl strösocker
100 g malda hasselnötter
1/2 dl marsanpulver

Fyllning
3 dl grädde
1 burk konserverade mandariner

Topping
30 g mörk choklad
Hackade hasselnötter

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna tills skum bildas.
3. Häll i lite socker åt gånger och vispa smeten till en fast maräng.
4. Blanda nötter med marsanpulvret och vänd i detta i marängen. Rör försiktigt.
5. Spritsa ut marängen tätt i långa ränder på plåten. För mig blev det 10 längder. Att spritsa så här i längder gör det lättare att rulla senare.
6. Baka marängen i 20 minuter i ugnen. När tiden har gått, drar du bort bakpappret från plåten och låter marängen svalna några minuter.
7. Vispa grädden och låt mandarinerna droppa av i ett durkslag.
8. När marängen har svalnat, lägg ett nytt bakplåtspapper på toppen och vänd snabbt men försiktigt på marängen. Dra av det bakplåtspapper som nu är uppåt.
9. Bred ut all vispgrädde och fördela mandarinerna i ett jämt lager.
10. Nu ska det rullas! Rulla försiktigt längst långsidan och garnera sedan med smält choklad och grovhackade hasselnötter.

budapestbakelse_recept

Foto: Zanna Metzer

 

Läs också

2 kommentarer

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar