Annons

Annons

Min bästa sommarsallad

Varmrökt lax, krispig sallad, krämig fetaost och en syrligt stark dressing till. Kan det bli en godare sallad? Ja, med lite granatäpplen på toppen! Detta är min favoritsallad på sommarhalvåret och är perfekt att ha med på picknicken eller till stranden.

sommarsallad

Recept och foto: Zanna Metzer

Sommarsallad med varmrökt lax

4 portioner
Tid: 15 min

300 g varmrökt lax
2 polkabetor (går lika bra med röd- eller gulbetor)
1 gul zucchini (går lika bra med grön)
150 g fetaost
1 påse machesallad eller annan sallad du tycker om
1 granatäpple
Salladslök
Körsbärstomater

Annons

Dressing
1/2 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
salt

Gör så här
1. Börja med dressingen. Blanda ihop vinäger, senap och pressad vitlök i en mindre skål och vispa ihop det för hand. Tillsätt lite olja i taget under vispning. Smaka av med salt. Vill du ha mer dressing är det bara att dubbla receptet.
2. Skölj salladen och lägg den i en större skål. Finhacka löken och skär tomaterna i mindre bitar. Blanda runt allt.
3. Hyvla betorna tunt med hjälp av en köksmandolin. Jag har min inställd på 0,5 m.m. Äger du ingen köksmandolin kan du använda en osthyvel eller potatisskalare i stället. Skivorna blir lite tjockare, men lika goda för det.
4. Även zucchinin ska hyvlas, men eftersom den är så mjuk är det bättre att hyvla med en potatisskalare eller osthyvel än med mandolinen. Hyvla den i långa skivor och blanda ihop det i salladen tillsammans med betorna.
5. Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat. Smula fetaosten över, tillsammans med bitar av laxen och toppa till sist med granatäpple. Voila!

laxsallad

Fler goda sallader:

Bönsallad med citrondressing

Frisk bulgursallad med paprika- och koriandersås

Mauds somriga sallad med snabbgravad halstrad lax

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar