Annons

Annons

Mjuk chokladkola

Av allt julgodis är kola min favorit. Både hård och mjuk sådan. Här kommer ett grundrecept på en mjuk kola som smälter i munnen.

mjuk_chokladkola

Igår var vi på ”bebisdejt” hos våra nära vänner vars lilla tjej är två veckor yngre än vår son. Vi åt pizza och lät bebisarna leka med varandra, vilket i princip gick ut på att stjäla varandras nappar. Och sen spontanbakade vi lite julgodis! Jag hade behövt en hel vecka med att prova på olika julgodisrecept känner jag. Jag vill hitta de perfekta recepten för knäck, fudge och kola, så att man vet precis vilket recept man ska gå efter i framtiden och inte känna att man chansar. Detta recept på kola blev precis som så mjukt som jag ville ha det, men jag tror att det kan bli ännu godare om man smaksätter det med något roligt. Någon likör, lakrits eller apelsin till exempel.

Mjuk chokladkola

20 st
Tid: 30 min + tid att stelna

Annons

25 g smör
1,5 dl vispgrädde
1,25 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här
1. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning.
2. Koka på medeltemperatur tills dess att smeten klarar av kultestet. Detta tar ungefär 20 minuter. Rör om då och då.
3. När kola är klar, häll upp i en liten form klädd i bakplåtspapper och låt stelna i kylen. Efter ungefär 15 min är kolan redo att skäras i mindre bitar.

 

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar