Annons

Annons

Nygräddade scones med hemkokt körsbärsmarmelad

I Umeå där jag bor är det riktigt ruggigt väder idag. Det är på såna här dagar det passar allra bäst med varma scones till brunch tycker jag. Receptet nedan är ett grundrecept för scones, men du kan smaksätta det med vad du vill. Exempelvis lite vanilj eller rent utav hacka ner lite jordgubbar i. 

scones+marmelad2

Scones med hemkokt körsbärsmarmelad

Portioner: 8 st scones
Tid: 30 min (tid för både marmelad och scones)

Körsbärsmarmelad
250 g körsbär (Jag valde frysta, kärnfria)
1 msk vatten
0,5 dl syltsocker
0,5 dl strösocker

Annons

Scones
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mjölk
50 g smör

Gör så här
1. Börja med marmeladen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Rör om då och då och ta bort skummet som bildas. Låt koka i 10-15 minuter, tills marmelanden klarar marmeladprovet*.
2. Nu till sconesen. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smöret i mindre bitar och blanda ut det med en gaffel eller med händerna. Häll sedan i mjölken och rör ihop till en kladdig smet. Det blir riktigt kladdigt!
3. Klicka ut smeten i åtta små bullar på en plåt med bakplåtspapper. Scones ska vara luftiga, så rulla inte hårda bollar av smeten, utan klicka ut med hjälp av två matskedar.
4. Baka dem i ugnen i 10 minuter och servera dem på en gång.

*Marmeladprov är när du tar en klick av din marmelad och lägger på en tallrik. Ta sedan skeden och dra den igenom marmeladen. Om det inte flyter ihop igen, är marmeladen klar!

Andra goda brunchrecept:

Smoothie Bowl

Amerikanska pannkakor med blåbär

Extra fluffiga pannkakor med kardemumma

Läs också

1 kommentar

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar