Annons

Annons

Vetelängd med choklad och mandelmassa

Ett klassisk kanelbullerecept, men som bakats i längder med choklad och mandelmassa som fyllning istället. Fyllningen går så klart att variera i så många varianter som fantasin tillåter! Vad sägs till exempel om Nutellafyllning eller en med äppelmos och kanel?

recept+mandelmassa+choklad

Recept och foto: Zanna Metzer

Vetelängd med choklad och mandelmassa

2 längder
Tid: 2 timmar

25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
75g rumstempererat smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Mandelflarn till garnering

Annons

Fyllning
100g choklad
100g mandelmassa

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till den blir fingervarm och häll i den i skålen med jäst. Rör om tills jästen har löst sig.
3. Tillsätt salt, socker och smöret i små bitar och blanda ihop allt.
4. Tillsätt det mesta av mjölet, lite i taget. Spara ca 1/2 dl tills du ska baka ut degen.
5. Arbeta ihop degen och knåda till den känns smidig. Cirka 10 minuter om du gör för hand istället för maskin.
6. Låt degen jäsa under handduk i 30 minuter.
7. Medan du väntar kan du grovhacka chokladen och riva mandelmassan.
8. När degen har jäst klart, arbeta ner den och dela upp i två delar.
9. Kavla ut varje del till en avlång botten och strö choklad och mandelmassa över hela degen.
10. Vik ihop degen och placera på en plåt klädd i bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i ytterligare 30-40 minuter. (Vill du göra bullar istället, kan du däremot rulla degen som när du gör kanelbullar och dela upp varje rulle i 10 bitar för att sedan lägga dem i vanliga bullformar.)
11. Värm ugnen till 200 grader. När det jäst klart för andra gången, pensla degen med ägg och garnera med mandelflarn.
12. Kör 18 minuter i ugn (5-10 minuter för bullar).

 

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar