Annons

Annons

Rödbetschips

Att göra egna grönsakschips är både roligt och gott. Det enda negativa är att de tar slut alldeles för snabbt!

rodbetschipsbakblogg

Rödbetschips

2-3 rödbetor
5 dl rapsolja
Flingsalt

Bra att ha
Kökstermometer
Hålslev

Gör så här
1. Skala och hyvla rödbetorna i tunna skivor antingen med en osthyvel eller en mandolin. (Om du använder en mandolin, ställ in den på 2 mm. Det är lagom.)
2. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull i standardstorlek. Vill du göra i en större kastrull behövs mer olja. Oljan bör inte överstiga 180 grader, använd en kökstermometer för att hålla koll på temperaturen.
3. När oljan är mellan 170-180 grader är det dags att lägga i skivorna, ett fåtal i taget. Låt dem friteras under cirka 2 minuter. När de inte puttrar längre är de redo att tas upp. (Temperaturen sänks en aning varje gång du lägger i skivor. Det är därför bra att ha plattan på medelhög till hög temperatur hela tiden även om oljan börjar bli för varm och du vill sänka. Så fort det närmar sig 180 grader, släng i några rödbetsskivor till så är problemet löst.)
4. Sprid ut chipsen på hushållspapper så att de får rinna av och svalna.
5. Salt chipsen och ät upp alla på en gång för att det är så gott!

Tips! Släng inte rapsoljan efter friteringen. Sila det genom ett kaffefilter och återanvänd nästa gång.

grönsakschipsbakblogg

Annons

 

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar