Annons

Annons

Saftig chokladtårta med daim

Här kommer en riktig maffig chokladtårta i två lager. Det jag älskar med detta receptet för chokladbottnen är att den blir så otroligt saftig och håller sig så flera dagar. Jag har valt att göra en karamell- och daimkräm som fyllning och ett chokladtäcke över hela tårtan. Men som vanligt går det ju att göra oändligt med varianter för att skapa sin egen favorit!

daim+choklad

Foto och recept: Zanna Metzer

Det här receptet är för två chokladbottnar. Det går jättebra att halvera receptet för att endast göra ett lager.

Chokladkakan (ingredienser för 2 kakor)
6 dl mjöl
4 dl socker
1,5 dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 krm salt
2,5 dl kallt kaffe
4 dl rapsolja
2,5 dl filmjölk
4 ägg

Annons

Karamellsås med daimsmak
2,5 dl socker
90 g smör
1,25 dl grädde
1 påse daim

Chokladtopping
100 g finhackad mörk choklad
1 dl vispgrädde

Garnering
Daim

Gör så här
1. Kakan: Sätt ugnen på 160 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
3. Blanda allt flytande i en annan bunke. Knäck i äggen sist och vispa ihop lätt för hand.
4. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop för hand.
5. Fördela smeten i två formar och baka i ca 45 minuter.

6. Karamell- och daimkräm: Värm sockret på medelvärme i en kastrull. Rör om hela tiden tills sockret har smält helt och blivit till en brun sås.
7. Tillsätt allt smör och rör tills smöret har smält.
8. Häll i daimen och rör tills det smält.
9. Häll långsamt i lite grädde i taget under omrörning. Koka upp i 1 minut och ställ sedan kastrullen åt sidan.

10. Chokladtopping: Värm grädden i en kastrull och finhacka chokladen under tiden och lägg det i en värmetålig bunke. När grädden närmar sig kokpunkten, ta av kastrullen från plattan och häll över chokladen. Rör om tills allt smält.

Låt allt svalna innan du bygger ihop din tårta. Karamellsåsen blir mindre flytande och lättare att bre på tårtan ju längre den får stå.

choklarkaka+daim

 

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar