Annons

Annons

Chokladmacarons med tre olika fyllningar

Jag älskar att baka macarons! Eller, egentligen älskar jag att baka allt med äggvita. Jag har provat olika recept och detta är det bästa hittills. Jag provade även tre nya fyllningar, eftersom jag letar efter perfekta varianter inför mitt bröllop, där jag har tänkt ha macarons på dessertbordet. Bröllopet är först nästa sommar, men man måste ju planera i tid! Jag gjorde chokladkräm, hallonkräm och salt kolasås. Kombinationen choklad och hallon var fantastisk, så en variant av det kanske får en plats på dessertbordet.

chokladmacaronsZannaMetzer

Man måste vara noggrann när man bakar macarons. Blir det fel mängd av någon ingrediens kan det bli tokigt och det är därför många macaronrecept är i vikt istället för volym. Det är även viktigt att vispa äggvitan i en helt torr och ren bunke, helst en i glas eller en rostfri sådan.

Annons

chokladmacaronsbakblogg

Chokladmacarons

Receptet nedan ger 30-40 macarons.

Ingredienser

110 g äggvita
100 g siktat mandelmjöl
175 g florsocker
15 g kakao
4 msk socker

Gör så här
1. Låt äggvitan stå väl plastad i rumstemperatur över natten. (Varje gång jag misslyckats med macarons har jag skippat att ha äggvitan ute över natten, så för att få fina macarons bör man helt enkelt göra precis som det står i receptet.)
2. Sikta mandelmjölet för att få bort det grövsta bitarna. Blanda detta med siktat florsocker och kakao. Ställ åt sidan.
3. Vispa äggvitan på medelhög fart. När skum börjar bildas, tillsätt lite socker i taget under vispning och fortsätt vispa tills marängen har blivit tjock och fast.
4. Blanda noga men försiktigt i mandelblandningen.
5. Spritsa ut smeten i små klickar stora som en femkrona på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem vila i cirka 45 min, eller tills det har bildats ett skinn på dem. Om du inte blir kladdig på fingret när du tar på dem, är de redo för ugnen.
6. Värm ugnen till 150°C och grädde i 11-13 minuter. Låt dem svalna innan du tar bort dem från plåten.

chokladmacaronsMatmagasinet

Eftersom jag gjorde olika fyllningar så gjorde jag betydligt mindre mängd än vad som står i recepten. Fyllningarna nedan är alltså anpassade till om man gör en hel sats med samma fyllning.

Chokladkräm
100 g mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde
1 msk smör

1. Finhacka chokladen.
2. Värm grädden och smöret i en kastrull.
3. Stäng av plattan innan det börjar koka och häll gräddblandningen över chokladen och rör tills det smält. Låt svalna så att chokladen stelnar en aning innan du fördelar på dina macarons.

Hallonkräm
3 dl florsocker
150 g färskost, till exempel philadelphia
1,5 dl hallon

1. Blanda florsocker och färskost ordentligt.
2. Mosa hallonen med en gaffel och blanda ihop alla ingredienser.

Denna kräm blev aningen tunn och lämpar sig kanske inte perfekt som fyllning till just macarons som är så små. Men det var väldigt gott med färskosten och hallonen som kombination.

Salt kolasås
Se recept här

macarons3smakerMatmagasinet

 

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar