Annons

Annons

Marshmallows

Ibland får jag plötsliga infall och vill genast baka något jag aldrig provat på förut. När jag känner så går det inte att vänta till en annan dag utan det måste göras direkt annars finner jag ingen ro. Så var det för inte allt för länge sedan. Det var kväll, jag och min sambo skulle snart varva ner för att natta vår son och hade planerat att se en film efteråt. "Jag måste göra marshmallows.", sa jag till honom. Han tittade förvånat på mig och svarade "Just nu?". Dum fråga, tänkte jag och tog cykelnyckeln och gick ut genom dörren för att handla det som fattades.

marshmallowsmatmagasinetblogg

Det är inte alls så svårt att göra marshmallows. Men det är kladdigt! Så ett första tips är att inte pilla i smeten. Och som vanligt är hembakat alltid bäst, vilket dessa marshmallows bevisar då det är så mycket saftigare än de man kan köpa i butik.

Annons

marshmallowsmatmagasinet

Marshmallows

1,5 dl vatten
2 dl strösocker
1,25 dl ljus sirap
1,5 msk gelatinpulver
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
Florsocker (för att pudra bitarna i när de är klara)
Smaklös olja till formen

Bra att ha
Kökstermometer

Gör så här
1. Börja med att lägga bakplåtspapper i en valfri mindre form. Det är viktigt att det täcker all yta som smeten kommer röra. Pensla med smaklös olja (alltså ej olivolja).
2. Blanda hälften av vattnet med gelatinpulvret i en bunke och rör om. Låt stå i ungefär 10 minuter.
3. Häll resten av vattnet i en kastrull tillsammans med socker, sirap, vaniljsocker och salt. Smält på låg värme under omrörning och öka sedan värmen tills sockerlagen når 120 grader.
4. Nu får man vara försiktig. Häll direkt ner den heta sockerlagen i gelatinet och rör om tills smeten är klumpfri. Vispa sedan med elvisp i cirka 10 minuter. Det är klart då smeten är helt vit och väldigt kladdig.
5. Olja in en plastslev eller slickepott och flytta över smeten till formen. Låt stå i rumstemperatur över natten.
6. Skär ”blocket” i små rutor och pudra dem i florsocker så att de inte klibbar fast i varandra. Olja in kniven för att lättare skära rutorna som är extremt kladdiga.

 

Läs också

Kommentera

Annons

Senaste från Matmagasinet

Annons

Laddar